(Preventieve)vaktherapie in de tuin

Uit onderzoek is gebleken dat contact met de natuur een positieve invloed heeft op het herstel van stress. Stemming, aandacht en concentratie verbeteren en lichamelijk herstel vindt plaats. We zijn allemaal onderdeel van de natuur. Allerlei natuurlijke processen van groei, ontwikkeling, dynamiek, transformatie, interactie en verbinding zijn te vertalen naar menselijke processen.

In de tuin vormt de natuurlijke omgeving een spiegel voor onze eigen ontwikkeling en patronen. In de natuur staat alles in verbinding met elkaar. Als mens ben en blijf je altijd in beweging en ontwikkeling, In ons lichaam staat alles in verbinding met elkaar. De natuur herstelt zichzelf vanuit disbalans naar balans. De natuur is vol vitaliteit en levenskracht. Zo kan de natuur je ondersteunen jouw eigen vitaliteit en levenskracht terug te vinden.

In de tuin kunnen we opnieuw verbinden met onszelf en onze eigen kwaliteiten. We kunnen ruimte creëren en beleven voor het eigen groeiproces. Zodat herstel kan plaatsvinden en we weer balans en stabiliteit ervaren op emotioneel, mentaal en fysiek niveau.

Voor wie?

  • Je bent als werknemer deels of geheel uit balans geraakt of dat dreigt te gaan gebeuren. Jij zoekt ondersteuning om die balans te herstellen.
  • Je hebt burn-out of stressgerelateerde klachten, traumagerelateerde klachten na ingrijpende gebeurtenis(sen) of bevind je in een rouwproces. Je hebt moeite om de balans te vinden en aan te sluiten op jouw emotionele en fysieke energieniveau.
  • Je biedt veeleisende zorg aan een hulpbehoevende naaste of hebt kinderen met een bepaalde gevoeligheid of ‘gebruiksaanwijzing’. Waardoor continu appèl op jou wordt gedaan.
  • Jij bent een werkgever die uitval en ziekteverzuim onder je werknemers wil voorkomen. Je wil de duurzame inzetbaarheid binnen jouw organisatie verbeteren en hebt aandacht voor persoonlijke groei- en ontwikkelmogelijkheden van je werknemers.

Doelen

Verbinding maken met jezelf, je lichaam en je natuurlijke omgeving om balans te herstellen en/of te behouden. Je verbindt je aan je eigen proces. Jij hebt de regie en bepaalt zelf je richting en persoonlijke doelen. Samen gaan we de zoektocht aan in een gezamenlijk proces, waarbij we beiden verantwoordelijkheid dragen om er een geslaagd traject van te maken. We maken daarbij gebruik van de kracht van het doen en (mindful) beleven van de tuin en natuur.

Werkwijze

Leven en werken in het ritme van de seizoenen:

Middels workshops in de tuin en in de bewegingsruimte laten we ons leiden door het ritme van de seizoenen, omdat ze een mooie metafoor zijn voor de cyclische beweging die in elk ontwikkelproces te herkennen is. Het boek van Jaap Voigt ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’ is daarbij een belangrijke inspiratiebron.

Je kan kiezen om deel te nemen aan:

Losse inspiratiedag 

verbonden aan 1 seizoen, in een open groep van max. 8 personen.

Data: zondag 17 maart, 23 juni, 22 september 2024, 5 januari 2025

Tijd: 10.30 – 16.00 uur, inclusief lunch

Jaargroep

Een gesloten groep (6-8 pers.) voor een verdiepend proces het jaar rond, 4 dagen met tussentijdse oefeningen.

Data: 21 maart, 21 juni, 21 september, 21 december 2024

Tijd: 10.30 – 16.00 uur, inclusief lunch

Hoe blijf ik in mijn element?

In mijn werkwijze maak ik gebruik van de elementen lucht, water, aarde en vuur. Wij mensen zijn uit deze elementen opgebouwd. Ze weerspiegelen in ons doen en laten! Door met de elementen te werken kun je je op jouw eigen manier verbinden met jezelf, je lichaam en je omgeving (de natuur en anderen om je heen). De kwaliteiten van de verschillende elementen zul je terugvinden en herkennen in jezelf. Zo onderzoek je de verbinding tussen je binnenwereld en de buitenwereld in een proces naar een bepaald evenwicht.

Bij alle ervaringen en belevenissen die je daarbij opdoet, is er altijd de wisselwerking tussen denken, voelen, handelen en willen. Alle niveaus (fysiek, mentaal, sociaal en emotioneel) worden aangesproken. Deze integreren we met elkaar in de diverse werkvormen die aan bod zullen komen.

Je kan kiezen om deel te nemen aan:

Individueel traject 

6 sessies van 1 uur, waarin alle elementen aan bod komen, afgestemd op jouw (hulp)vraag en doelen.

Groepstraject 

6 bijeenkomsten van 2,5 uur, om de week 

Tarieven

Losse inspiratiedag: € 125,- p.p./per dag

Jaargroep: totaal € 600,- p.p./per jaar

Individueel traject: € 90,- p.p./per sessie

Groepstraject: € 125,- p.p./per bijeenkomst

Ben je aanvullend verzekerd? Dan wordt deze (preventieve) vaktherapie deels vergoed. Of wellicht heb je persoonlijk ontwikkelbudget via je werkgever.

Locatie

Dansus bevindt zich op een landelijk gelegen locatie aan de rand Oirschot. De tuin is omzoomd door een laurierhaag. De oude eiken en diverse fruit- en notenbomen, de moestuin, kippen en ganzen maken het tot een heerlijke plek om je te verbinden met de/je eigen natuur. De praktijk met tuinkamer en bewegingsruimte zijn sfeervol en met aandacht gebouwd. Daarbij is op een duurzame manier gebruik gemaakt van natuurlijke materialen.

Kom in beweging!